eroii și supereroii din poveștile noastre

SUPERMAN

Superman este un supererou, al cărui nume real era Clark Kent, un jurnalist din oraşul Metropolist (inspirat după realul New York City).

Conform poveştii, Superman era un extraterestru, provenit de pe planeta Krypton. Pe planeta Krypton (un corp ceresc masiv cu gravitaţie crescută) se dezvoltase o civilizaţie avansată care putea efectua călătorii interstelare. Însă miezul radioactiv al planetei a devenit instabil.

Nava a aterizat cu bine pe planeta Pământ, în America, capsula cu bebeluşul extraterestru fiind descoperită de un cuplu, Jonathan şi Martha Kent, care l-au adoptat şi l-au crescut ca pe propriul fiu, numindu-l Clark Kent. Pe parcursul copilăriei, datorită gravitaţiei scăzute a planetei Terra, Clark Kent avea să-şi descopere abilităţile supraumane. 

Unul dintre locuitorii acestei planete, savantul Jor-El, şi-a adăpostit bebeluşul abia născut, numit Kar-El, într-o capsulă dintr-o navă. Nava a fost trimisă spre sistemul nostru solar cu coordonate stabilite cu puţin timp înainte ca planetă Krypton să implodeze.

          

THOR

Thor Odinson, zeul tunetului, este un supererou din rasa Asgardienilor, ființe atât de puternice încât au fost adorate ca zei. Thor are o atitudine neplăcută și oarecum iresponsabilă față de tatăl său, zeul Odin.  Din acest motiv, tatăl său îl pedepsește trimițându-l pe Pământ cu memoria ștearsă și identitatea unui medic cu dizabilități pe nume Donald Blake. După ce a învățat valoarea de a avea grijă de ceilalți și a fost umil în privința rănilor sale, și-a recăpătat puterile și a devenit un super-erou.

Thor are un ciocan care revine în mână când este aruncat, deschide portaluri dimensionale, controlează elemente și poate chiar călători în timp.

HULK

Povestea lui Hulk incepe când omul de știință american Bruce Banner, în încercarea de a salva un tânăr, a fost expus la explozia razelor gamma. În ciuda violenței radiațiilor, a supraviețuit, dar i s-a întâmplat ceva incredibil. Dr. Banner s-a transformat într-un uriaș cu pielea cenușie și forța supraomenească. 

Superputerile Incredibilului Hulk sunt date de o forță fizică extraordinară. Datorită puterii enorme din picioare, Hulk poate face salturi foarte mari, reușind să parcurgă distanțe de câțiva kilometri într-un timp scurt. În plus, rănile care ar putea fi fatale pentru noi, pentru el, se pot vindeca într-un timp scurt, deoarece are o putere de vindecare ridicată.

IRON MAN

Tony Stark  este un miliardar american, mare om de afaceri, și inginer ingenios care a suferit o lovitură severă în piept în timpul unei răpiri în care răpitorii săi încearcă să-l forțeze să construiască o armă de distrugere în masă.

El creează în schimb o armură alimentată cu putere pentru a-și salva viața și a scăpa din captivitate. Mai târziu, Stark își îmbunătățește costumul cu arme și alte dispozitive tehnologice proiectate de compania sa, Stark Industries.

GREUCEANU

                         

Greuceanu este un    erou   din  mitologia românească, care a mers în căutarea Soarelui și a Lunii furate de zmei. După o luptă crâncenă cu cei trei zmei, Greuceanu a eliberat Soarele și Luna, reîntorcând oamenilor lumina.

           El are trăsături morale obișnuite – dovedește generozitate și omenie, dorind să facă bine întregii colectivități. are curaj, o forță impresionanta și este viteaz, este aspru și neîndurător cu dușmanii , este înțelept și prevăzător, cu un puternic simt de anticipație și de observație – , dar  este înzestrat și cu însușiri supranaturale : are capacitatea de a se metamorfoza,  recunoaște dușmanii metamorfozați.  pricepe graiul făpturilor de pe alt tărâm și se înțelege cu ființele necuvântătoare.

PRÂSLEA CEL VOINIC

   

Prâslea este în mitologia românească un erou care apare în mai multe basme. În limbajul popular prâslea înseamnă fiul cel mai mic dintr-o familie, mezinul.        

Prâslea întrunește atât trăsături obișnuite, fiind cinstit, curajos, modest, cât și însușiri supranaturale, dând dovadă de o forță ieșită din comun în lupta cu zmeii și cu balaurul, de capacitatea de a se transforma într-o flacără în lupta cu zmeul cel mic și de a înțelege graiul altor viețuitoare cum ar fi corbul și zgripțuroaica.

DRAGONUL

Este cunoscut sub numele de balaur, animal sub forma unui șarpe, cu gheare de leu și aripi de vultur, care respiră foc prin gură. Dragonul este prezent în mitologia diferitelor culturi, precum cea chineză și cea europeană, cu simboluri diferite. Folclorul european timpuriu prezintă dragonii ca niște creaturi malefice, lacome, distructive pe care eroii drepți trebuie să-i ucidă.  

Culturile asiatice se închină dragonilor ca simboluri spirituale ale naturii, echilibrului, eternității și metamorfozei. Ei privesc dragonii ca spirite prietenoase și protectoare .

Dragonul reprezintă lupta, forța și este văzut ca un tutore care ajută la menținerea ordinii, care duce la începutul unui univers sau la descoperirea unui loc sacru.

TERMINATOR

Terminator este un personaj fictiv din seria de filme “Terminator”.

El este un cyborg avansat, creat în viitor de către o inteligență artificială numită Skynet, cu scopul de a extermina omenirea. Terminatorul este construit dintr-un schelet metalic puternic acoperit cu un țesut artificial care îi conferă înfățișarea umană.Terminatorul este rezistent și aproape indestructibil, având abilități de luptă avansate și capacitatea de a se regenera rapid în caz de daune.

Cu toate acestea, în anumite filme din seria “Terminator”, un Terminator, reprezentat de Arnold Schwarzenegger, este reprogramat pentru a proteja și ajuta umanitatea în lupta sa împotriva Skynet. Acest Terminator devine un aliat al eroilor umani și luptă împotriva altor Terminatori răi, devenind un simbol al curajului și sacrificiului în lupta pentru supraviețuirea omenirii.

BLACK BOLT

Black Bolt este un supererou, regele Inhumans, o rasă de ființe umanoide cu puteri și abilități supranaturale.

 Black Bolt are abilitatea de a emite un puternic sunet de frecvență înaltă din gura sa. Chiar și o simplă șoaptă a sa poate avea efecte devastatoare, putând distruge obiecte și inamici cu ușurință. De aceea, Black Bolt este cunoscut pentru tăcerea sa, comunicând în principal prin limbajul semnelor.

Ca lider al Inhumans, Black Bolt are o ținută regală și un caracter înțelept și calculat. El este dedicat protejării și promovării intereselor rasei sale, luând decizii dificile pentru binele comunității Inhumans.

HARAP – ALB

Harap –Alb este personajul principal din basmul scris de Ion Creangă. El este un fecior de crai curajos și mărinimos, care nu are puteri supranaturale.

           Harap Alb face o călătorie în care trebuie să depășească anumite probe care dovedesc maturizarea sa, dobândirea unor calități care îi sunt necesare pentru a deveni împărat. El este însoțit în călătorie de calul său năzdrăvan, ajutat de Sfânta Duminică,  iar în cele din urmă îl învinge pe Spân, personajul negativ, și se căsătorește cu fata Împăratului Roș.

HERCULE

Hercule, este un personaj legendar și un erou celebru. El este fiul lui Zeus, regele zeilor, și al unei femei muritoare numite Alcmene.

           Hercule este cunoscut pentru puterea și curajul său extraordinar. Încă de la naștere, el a fost dotat cu o forță și rezistență neobișnuită, fiind considerat cel mai puternic dintre toți eroii greci. El a dus numeroase lupte împotriva monstrilor și creaturilor mitologice, precum Leul din Nemea, Hidra de apă, Pasărea Stymphaliană și multe altele.

XENA

Curajoasa prințesă războinică cu formidabile abilități de luptă, Xena are un trecut întunecat și se hotărăște să se dedice binelui.

Împreună cu Gabrielle, prietena ei, pornește într-o călătorie prin lumea antică și luptă împotriva unor zei și dictatori nemiloși, trece prin tot felul de aventuri și cunoaște personaje mitice, precum eroul Hercule, zeul Ares și mulți alții.

BATMAN

Povestea sa a început după ce a fost martor la uciderea părinților săi, în vremea când încă era copil. Astfel, el a jurat că se va răzbuna pe răufăcători și astfel a devenit un justițiar. În aceste condiții, el s-a antrenat atât fizic cât și psihic, și-a creat un costum care are ca temă liliacul, din dorința de a fi considerat un simbol al dreptății.      

Batman face, așadar, legea în orașul american ficțional Gotham și are de partea sa personaje precum Robin, majordomul său, Alfred Pennyworth.

SPIDER – MAN

Spider–Man sau Omul-Păianjen, în traducere, este un student remarcabil, orfan, ce trăia de la vârsta de 6 ani, în New York, cu mătuşa şi unchiul său.

           Acesta ia parte la o demonstraţie ştiinţifică când este muşcat de un păianjen devenit radioactiv care îi transferă astfel capacităţile şi puterile sale: miros, capacitatea de a urca pe pereţi şi cartuşe cu pânze de păianjen. Puterile vin însă la pachet şi cu o mulţime de responsabilităţi.

Parker decide să lupte fără odihnă pentru a opri fărădelegile şi infractorii care ameninţă siguranţa oamenilor obişnuiţi. Este însă o poveste care pune accent şi pe problemele clasice cu care se confruntă cei mai mulţi dintre adolescenţi: probleme în relaţiile emoţionale, timiditate, bani insuficienţi, interacţiuni sociale greoaie.

SILENT SAVIOR

Silent Savior (Matei) este un băiat care nu aude. Datorită lipsei auzului, el a dezvoltat alte abilități care îl fac special.

           A învățat limba semnelor și folosește această limbă, la fel cum cei care aud folosesc limba vorbită. Bunicul său îi citea cărți în limba semnelor, ceea ce l-a ajutat să  înțeleagă  lumea, să-și dezvolte empatia și să construiască relații sociale mai puternice.

Tot poveștile i-au stimulat imaginația și creativitatea,  l-au învățat despre curaj, prietenie și perseverență, despre cât de importantă este comunicarea dincolo de cuvinte. Are o imaginație bogată și este foarte creativ în găsirea modalităților de a-și exprima ideile și gândurile.

De asemenea, Silent Savior a dezvoltat abilitatea de a citi și interpreta gesturile celorlalți. Aceasta i-a permis să înțeleagă emoțiile și intențiile celor din jur și să se adapteze în consecință. Fiind foarte atent la detalii, poate observa schimbările subtile din jurul lui pe care un om obișnuit nu le poate vedea.

  • Conținut realizat de Andreea Gherasim
  • Interpretare în limba semnelor: Daniela Lincă