Silent Theatre – proiect cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național – AFCN.

”SILENT THEATRE ”  a pornit de la o realitate: nu avem un teatru pentru surzi. Nu există o trupă de teatru, nici măcar de amatori,  alcătuită din persoane deficiente de auz care să susțină spectacole nonverbale, în gesturi sau în limba semnelor, cum există în alte țări. Alții au îndrăznit. În 2015, Regizorul Timofei Kuliabin a pus în scenă în limba semnelor, cu actori auzitori, ”Trei surori”, respectând cu sfințenie textul lui Cehov, spectacol jucat și pe scena Teatrului Odeon din Paris. Compania de teatru Deaf west din Los Angeles a pus în scenă ”Deșteptarea primăverii”, cu actori auzitori și surzi.

Scopul proiectului ”SILENT THEATRE” – teatru în limba semnelor – este să faciliteze accesul la cultură prin intermediul spectacolului teatral pentru persoanele cu deficiențe de auz și totodată să determine comunitatea locală să conștientizeze nevoile speciale ale acestora, precum și modul specific de comunicare în spațiul cultural și nu numai.

Prin proiectul ”SILENT THEATRE” – teatru în limba semnelor, ne dorim să facem trecerea de la limba semnelor ca mijloc de comunicare interumana la limba semnelor ca mijloc de comunicare artistica. Ne dorim sa realizam un spectacol de teatru și un scurt- metraj in care actorii elevi și tineri cu deficiențe de auz de diferite grade își spun replicile in limba semnelor, nu în cuvinte. Un spectacol in care totul este tradus in limba romana pentru a putea convinge publicul că toți, si cei care aud, si cei care nu aud, au dreptul la cultură.

Proiectul se adresează pe de o parte persoanelor deficiente de auz, în special tinerilor, care vor vedea în acest demers o dovadă a acceptării, și în același timp a înțelegerii faptului că sunt capabili să transmită și să recepteze emoția unui spectacol despre care se crede că nu le este accesibil.

Pe de altă parte, grupul țintă este reprezentat de persoanele auzitoare care vor depăși barierele de comunicare, trecând de la toleranță, la acceptarea diversității.

Proiectul a fost implementat în perioada martie – noiembrie 2022!

ATELIERE DE ARTĂ DRAMATICĂ / MIȘCARE SCENICĂ

Prin Cursurile de arta dramatică, îndrumați de un actor profesionist, copiii învață prin metoda jocului si a improvizatiei. O aventură din care toți avem de învățat. Petru Marginean este prietenul nostru, un om minunat căruia îi suntem recunoscători că ne este alături. La cât mai multe proiecte împreună!

ATELIERE DE LIMBA SEMNELOR ROMÂNEȘTI PENTRU ELEVI ȘI STUDENȚI UNATC / ACTORI

Activitate în cadrul proiectului finanțat AFCN,  Silent Theatre: Curs de limba semnelor românești.

Ce?

Din cuprins:

  • Introducere în comunitatea surzilor.
  • Limbajul gestual vs limbajul verbal – asemănări și deosebiri.
  • Limbajul dactil și numerația în limbajul gestual.
  • Formele reprezentative ale mâinii în limbajul gestual.
  • Parametrii de formare a gesturilor: mișcarea mâinii, configurația degetelor, orientarea mâinii și locul de articulare.
  • Redarea sensului figurat și a figurilor de stil.
  • Crearea de gesturi noi,
  • Vocabularul gestual

Pentru cine?

Studenți la UNATC, actori

De ce?

Deoarece este util să cunoști limbajul semnelor nu doar pentru a comunica cu persoanele deficiente de auz, ci și pentru că te ajută să devii mult mai expresiv, te  ghidează în descifrarea mult mai corectă a limbajului trupului şi a mimicii celorlalţi. Pentru că, astfel, devii un observator mult mai bun.

Când?

mai – iulie 2022, octombrie – noiembrie 2022

Unde?

  • Centrul de Teatru Educațional Replika, Strada Lânăriei 93, București
  • Școala Profesională Specială pentru Deficienți de Auz ”Sfânta Maria”, Aleea Istru nr. 6, sect. 6, București

Cine ?

Formatori :

  • Mirabela Pană – născută într-o familie în care ambii părinți sunt deficienți de auz, absolventă a Universității din București, licențiată în Asistență Socială, master în Psihopedagogia Școlii Incluzive, doctorand, interpret autorizat în limba semnelor, profesor pentru copiii deficienți de auz.
  • Daniela Lincă – elevă deficientă de auz, pentru care limba semnelor este limbă maternă

GALERIE FOTO

Știm că în sufletul fiecăruia dintre voi încă se aude vocea Micului Prinț, dorința de a schimba lumea, mai ales în vremurile pe care le trăim.
Toți cei care mergeți la teatru zilele acestea, imaginați-va 5 minute în care nu auziți replicile actorilor. Copiii cărora ne adresăm noi, nu le aud niciodată. 
Silent theatre este un proiect prin care Asociația Avatar, Asociația pentru Educație ”aRtelier 2020” și Scoala pentru Deficienți de Auz ”Sfânta Maria” din București și-au propus să realizeze spectacolul de teatru ”Micul prinț” în limba semnelor.
Limba semnelor este recunoscută oficial ca fiind limba maternă a persoanelor deficiente de auz. Este un mijloc de comunicare interumană. Ne dorim ca prin spectacolul Micul prinț să devină și un mijloc al comunicării artistice.
Pentru asta, actorii profesioniști vor învăța limba semnelor, copiii deficienți de auz vor învăța să fie actori.

Îndrăznim și noi. Trupa Silent Theatre este formată din tineri deficienți de auz. Majoritatea, cât timp au fost elevi, au făcut parte din trupa de teatru gestual neCuvinte. Au participat la ateliere de teatru, s-au implicat în proiecte care si-au propus integrarea persoanelor cu deficiențe prin manifestări culturale, au fost la concursuri și au luat premii. Talentul și munca depusă se puteau pierde odată cu terminarea școlii. Teatrul ar fi rămas doar un vis care s-ar fi risipit în hățișul problemelor de zi cu zi din viața de adult.