Bustul lui Mihai Eminescu

Bustul lui Mihai Eminescu este lucrat în marmură de către sculptorul Ion Jalea (1887-1983). Amplasat în 1943, este unul dintre cele douăsprezece busturi din Rotonda scriitorilor din Grădina Cișmigiu.

Sculptorul Ion Jalea este autorul mai multor lucrări între care cea ce-l reprezintă pe George Enescu din Piaţa Operei, P.I.Ceaikovki din Parcul Herăstrău, Spiru Haret din Piaţa Universităţii, cele două personaje din faţa Teatrului Giuleşti sau Monumentul Eroilor Ceferişti din Piaţa Gării de Nord.

Cine a fost Mihai Eminescu?

Mihai Eminescu (1850 – 1889) este unul dintre Marii Clasici ai literaturii române. Poet, prozator și jurnalist român, socotit de cititorii români și de critica literară drept cel mai important scriitor romantic din literatura română, Eminescu este supranumit și “Luceafărul poeziei românești”.

Opera sa poetică acoperă o gamă largă de teme, de la iubire și natură, la filozofie, metafizică și critică socială. Unele dintre cele mai cunoscute poezii ale sale sunt: “Luceafărul”, “Scrisoarea III”, “Mai am un singur dor” și “Doina”.

Stilul lui Eminescu este caracterizat de o limbă poetică bogată, un simbolism puternic și o profunzime filozofică. El a reușit să creeze imagini și metafore vii, iar versurile sale sunt recunoscute pentru sonoritatea și ritmul lor melodios.

  • La 15 ianuarie este marcată Ziua Culturii Naţionale, data fiind aleasă în semn de omagiu faţă de poetul naţional al românilor, Mihai Eminescu, născut la 15 ianuarie 1850.
  • Ca recunoaştere a universalităţii operei lui Eminescu, la 100 de ani de la moartea poetul naţional, anul 1989 a fost declarat de UNESCO, “Anul internaţional Eminescu”, şi tot UNESCO a decis ca Mihai Eminescu să fie poetul anului 2000.
  • NASA a numit cu numele lui Eminescu un crater de pe planeta Mercur.
  • In catalogul planetelor mici, printre cele 233.943 de planete din Univers care poartă un nume, la poziția 9.495 se află şi Planeta Eminescu.

Pentru mai multe informații, apasă aici