aRtelierele de teatru

UPDATE:

Din cauza crizei sanitare provocate de SARS COV 2, sistăm desfășurarea ”aRtelierelor de teatru” până în luna mai 2021.

De la 1 martie 2021, timp de trei luni, vom desfășura gratuit în București ”aRtelierele de teatru” – ateliere adaptate persoanelor cu deficiențe de auz, pe două grupe de vârstă: copii / tineri și adulți.

Atelierele sunt coordonate de actori profesioniști cu experiență în activitatea didactică. Ne dorim să dezvoltăm lucrul în echipă; capacitatea de observare; concentrarea atenției; imaginația; spontaneitatea; memoria; gestionarea emoției; intuiția; controlul conflictului; aptitudinea de a crea o poveste, un scenariu sau o piesă de teatru.

pentru înscriere, apăsați aici

ce sunt aRtelierele de teatru?

aRtelierele de teatru presupun tehnici si mecanisme de invatare imprumutate din teatru si folosite pentru dezvoltarea personalitatii copiilor / tinerilor și adulților.

Drumul pe care il vom parcurge pe parcursul desfășurării atelierelor, va fi unul flexibil, maleabil, dar progresiv, in raport cu nevoile specifice ale fiecarui grup.

Fiecare atelier este impartit in trei etape de lucru:

  • exercitii de incalzire;
  • exercitii prin care participanții acumuleaza cunostinte si isi dezvolta diverse abilitati, urmarind obiectivele fiecarui atelier;
  • exercitii realizate cu ajutorul muzicii, cu rolul de relaxare si transpunere din arta dramatica in viata cotidiana.

Procesul de invatare se va face gradual, astfel incat intre primul si ultimul atelier participanții vor trece prin diferite faze de evolutie.

Trainer-ul, va conduce activitatea in asa fel incat fiecare participant sa-si gaseasca locul in grup si sa se simta acceptat de colectivitate. Ghidati de trainer grupul de cursanți va stabili un set de reguli. Metoda prin care trainerul va prezenta si implementa regulile ce se vor respecta in timpul atelierelor, are un profund caracter interactiv, prin faptul ca fiecare are dreptul sa-si spuna punctul de vedere asupra acestor reguli. Aceste reguli vor crea posibilitatea exersarii unui comportament deschis si cooperant. Trainer-ul va folosi tehnici de ascultare activa si exercitii de teatru pentru a atinge aceste obiective si a pregati terenul pentru alte exercitii gradual dezvoltate. Participanții  isi vor dezvolta astfel imaginatia, vor cunoaste metode de autocontrol, de memorare, de focalizare a atentiei si a expresivitatii corporale, vor cunoaste importanta cuvantului, a gestului si a spontaneitatii.

Fiecare exercitiu va fi adaptat tipurilor de personalitate și de vârstă existente in grup si va stimula pe rand dezinhibarea, consolidarea relatiilor de grup, memoria, perceptia si orientarea. Pe parcursul fiecarui atelier (durata acestuia este de 120 minute) participanții vor lua o pauza de 10 -15 minute.

Pe parcursul atelierelor se vor folosi ca instrumente de lucru jocuri si improvizatii din tehnici creatoare specifice teatrului.