București 565. Cișmigiu – semnele comorii

de ce?

Scopul proiectului ”București 565. Cișmigiu – semnele comorii” este de a facilita integrarea persoanelor deficiente de auz în spațiul cultural, având în vedere că, din perspectivă educațională, contactul cu patrimoniul cultural oferă o amprentă esențială în modul de gândire, de cunoaștere și formare a personalității.
Ne-am propus să facem acest lucru prin desfășurarea în cadrul Școlii Profesionale Speciale pentru Deficienți de Auz ”Sfânta Maria” și Școlii Gimnaziale Speciale pentru Surzi nr. 1 din București a câte 12 ateliere de prezentare a patrimoniului orasului Bucuresti si a Grădinii Cismigiu.

De asemenea, ne-am propus dezvoltarea unei aplicații / hărți a Parcului Cișmigiu, cu informații video în limba semnelor. Toate informațiile video vor fi accesibilizate, adaptate, toate subordonându-se nevoii de atractivitate și formativitate.
In vederea promovării incluziunii, diversității și a toleranței, copiii deficienti de auz vor valorifica informatiile dobândite, dar și imaginația și creativitatea, în cadrul unui spectacol gestual inspirat de legendele și poveștile Grădinii Cișmigiu, beneficiind de parteneriatul cu Centrul de Teatru Educațional Replika.

Ne dorim ca persoanele deficiente de auz, copii, tinerii, toți cei interesați de patrimoniul cultural al Bucureștiului la 565 de ani de la prima atestare documentară, să aibă posibilitatea să descopere într-o hartă interactivă cu informații video în limba semnelor și printr-un spectacol gestual, tainele Grădinii Cișmigiu (monument istoric de importanță națională,clasat în Lista Monumentelor Istorice). Grădina Cișmigiu va fi mai mult decât un loc de recreere, va fi un loc de re-creare, de dezvoltare și valorificare culturală.