CALENDAR CULTURAL

15 ianuarie – Ziua Culturii Naționale

  • La 15 ianuarie este marcată Ziua Culturii Naţionale, data fiind aleasă în semn de omagiu faţă de poetul naţional al românilor, Mihai Eminescu, născut la 15 ianuarie 1850.
  • Ca recunoaştere a universalităţii operei lui Eminescu, la 100 de ani de la moartea poetul naţional, anul 1989 a fost declarat de UNESCO, “Anul internaţional Eminescu”, şi tot UNESCO a decis ca Mihai Eminescu să fie poetul anului 2000.
  • NASA a numit cu numele lui Eminescu un crater de pe planeta Mercur.
  • In catalogul planetelor mici, printre cele 233.943 de planete din Univers care poartă un nume, la poziția 9.495 se află şi Planeta Eminescu.
  • Ziua Culturii Naţionale este marcată şi în alte ţări europene, cu acest prilej fiind omagiaţi oameni de cultură remarcabili, reprezentativi pentru fiecare stat în parte. În Spania, Ziua Culturii este marcată la data morţii lui Miguel de Cervantes, iar în Portugalia, în ziua în care s-a născut poetul Luis de Camoes. Şi autorităţile din Republica Moldova au hotărât ca ziua de naştere a lui Mihai Eminescu, „omul deplin al culturii românești” în viziunea lui Constantin Noica, să devină Ziua Culturii Naţionale.

8 decembrie – Marin Sorescu

Marin Sorescu, o clipă din istoria lumii
  • La 8 decembrie 1996, la București, a murit Marin Sorescu. A scris literatură de toate genurile, situându-se printre cei mai mari scriitori români și numărându-se, de asemenea, printre scriitorii români cei mai reprezentativi și mai cunoscuți peste hotare, opera sa fiind tradusă în zeci de limbi străine.
  • Întrebat într-un interviu „Care a fost faptul sau întâmplarea extraordinară pe care ați trăit-o până acum?”, el a răspuns simplu: „Faptul de a te fi născut este o întâmplare extraordinară. Eu nu-mi revin din această întâmplare nici acum”…
  • Poezia este o artă care doare. Doare atât cât doare arta. Toată arta la un loc nu ustură însă aşa de tare ca poezia”, a spus Marin Sorescu. „De ce? Pentru că ea este oscilograful omenirii. Cuvântul – mai mult decât o statuie, o pânză sau o clădire – se plachează direct pe geamătul, pe suspinul lumii, se îmbibă, e stâlcit, rănit, sfârtecat…. Versul e în chin… Şi un mijloc de supravieţuire”

16 noiembrie – Ziua Patrimoniului Mondial UNESCO

Patrimoniul cultural este expresia unui mod de viaţă dezvoltat de o comunitate. Transmis din generaţie în generaţie, patrimoniul cuprinde atât elemente și valori materiale, cât și imateriale: obiceiuri, tradiţii, obiecte, manifestări artistice şi valori, expresii cultural-artistice orale, ritualuri, meşteşuguri tradiţionale, moştenite din antichitate şi care merită a fi promovate şi conservate, pentru a fi transmise generaţiilor viitoare.

România are locuri frumoase, monumente istorice, antice sau medievale, dar și tradiții neschimbate de secole. Unele au fost incluse pe lista patrimoniului mondial UNESCO, o recunoaștere a caracterului aparte și a importanței lor. România are înscrise în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO 9 obiective (7 culturale și 2 naturale). Menționăm: Delta Dunării, așezările săsești cu biserici fortificate din Transilvania,  Mănăstirea Horezu,  bisericile pictate din nordul Moldovei,  Cetatea Sighișoara,  bisericile de lemn din Maramureș și fortărețele dacice din Munții Orăștiei, Peisajul cultural minier Roşia Montană, Păduri seculare și virgine de fag din Carpați și din alte regiuni ale Europei – proprietate transfrontalieră în 12 țări

16 octombrieOscar Wilde

29 septembrie – Miguel de Cervantes

Miguel de Cervantes Saavedra, născut la 29 septembrie 1547, în Madrid, este considerat ca personalitatea artistică – simbol pentru literatura spaniolă. Poet, dramaturg și romancier, Cervantes a scris „El ingenioso hidalgo don Quijote de la Mancha”, considerată în unanimitate una dintre cele mai amuzante și, în același timp, tragice cărți care s-au scris vreodată.

Don Quijote de la Mancha. Retragerile și fuga de lume | ALECART
  • Don Quijote de la Mancha este o cronică a faimoaselor aventuri picarești ale nobilului cavaler rătăcitor Don Quijote și ale credinciosului său scutier, Sancho Panza. Împreună, cei doi călătoresc prin Spania secolului al XVI-lea în căutarea aventurii și a faptelor glorioase, înfruntând spirite, vrăjitori malefici, uriași și monștri, toate acestea fiind menite să omagieze frumusețea, noblețea și virtutea Dulcineei del Toboso, doamna inimii cavalerului.

Libertatea, Sancho, este unul din darurile cele mai de preţ pe care cerul l-a dăruit oamenilor: cu ea nu pot fi asemuite nici bogăţiile pe care le ascund pământul şi marea; pentru ea, ca şi pentru cinste, poţi şi trebuie sa-ţi dai şi viaţa; iar pierderea ei este cel mai mare rău ce ţi se poate întâmpla.

Miguel de Cervantes în Don Quijote de la Mancha (1605)

22 august – Ray Bradbury

  • Ray Bradbury este un scriitor american de romane SF, fantasy, horror și mister. S-a născut la 22 august 1920, în Los Angeles, California.
  • Este cel mai bine știut pentru romanele 451º Fahrenheit și Cronicile marțiene. Operele sale au fost adaptate în peste 20 de filme și show-uri. Bradbury și-a petrecut tinerețea citind și scriind, spunând de mic că va urma “una dintre arte”. În afara scrisului, el a fost preocupat de desen și actorie.

Deși este etichetat în general ca scriitor SF, Bradbury a refuzat să fie inclus în vreo categorie: „În primul rând eu nu scriu SF. Am scris doar o carte SF bazată pe realitate, și anume 451º Fahrenheit. Titlul indică temperatura la care se aprinde hârtia. SF-ul descrie realitatea, fantezia descrie irealul. Ca atare, Cronicile marțiene nu sunt SF, ci o fantezie. Nu poate deveni realitate, înțelegeți? De aceea va rezista multă vreme – deoarece este mitologie greacă, iar miturile au puterea de a rezista.”

Câțiva realizatori de benzi desenate au adaptat povestirile lui Bradbury, printre aceștia numărându-se EC Comics, care anunța periodic pe coperta numerelor din seria lor SF&H că în interior se află o adaptare a operei acestui autor. Printre adaptările Bd se numără Tales from the CryptWeird ScienceWeird FantasyCrime SuspenstoriesHaunt of Fear, precum și multe altele.

Bradbury a rămas un colaborator entuziast al teatrului, lăsând și în acest domeniu o moștenire bogată. Timp de mulți ani, Bradbury a condus compania teatrală Pandemonium din Los Angeles și a avut o colaborare de cinci ani cu Fremont Centre Theatre din South Pasadena.

24 iulieAlexandre Dumas

  • în Franța, la 24 iulie 1802, Alexandre Dumas este cunoscut mai ales ca romancier, deși a fost și un excelent dramaturg. În anul 1851, Dumas scrisese peste 20 de piese de teatru. A început tot atunci să scrie și povestiri, iar mai apoi romane. Succesului de care s-au bucurat cărțile lui Dumas se datorează faptului că scriitorul a abordat teme foarte populare: prietenia, dragostea, trădarea, răzbunarea etc. Cele mai cunoscute cărți sunt: Cei trei muschetari (roman publicat în 1844) și Contele de Monte Cristo (1846).
  • Alexandre Dumas rămâne un reper în literatura numită azi „de aventuri”, autorul unor cărți care au făcut deliciul multor generații, chiar și măcar prin numeroasele adaptări și ecranizări cinematografice. Ilustrație de Maurice Leloir, 1894

29 iunie – Antoine de Saint Exupery

La 29 iunie 1900 s-a născut Antoine de Saint Exupery, scriitor francez cunoscut unui cerc larg de cititori în special datorită romanului „Le Petit Prince“ („Micul Prinț“, 1943), una din cele mai răspândite cărți din lume, tradusă în circa 110 limbi, carte apreciată atât de copii cât şi de adulţi. Alte opere: „Curierul de Sud“, „Zbor de noapte“, „Pilot de război“ redau tema războiului A murit la 31 iulie 1944, deasupra Mării Mediterane.

citate din „Micul Prinț”

  • Daca vrei să construiești un vapor, să nu începi prin a-i trimite pe oameni după lemne, cuie, unelte, sfori și alte materiale. Învață-i întăi să tânjească după marea îndepărtată, nesfârșită.
  • Limpede nu vezi decât cu inima. Miezul lucrurilor nu poate fi văzut cu ochii.
  • Orice viață este un miracol.
  • A te judeca pe tine însuți este mult mai greu decât a-i judeca pe alții. Daca ajungi să te judeci cum trebuie, înseamnă că ești într-adevăr un om înțelept.

11 mai Salvador Dalí

Pe 11 mai 1904, la Figueres, în Figueres, lângă Gerona, Catalonia, în apropiere de granița cu Franța, s-a născut Salvador Dalí, pictor, sculptor, scriitor, actor şi regizor de film, scenarist şi fotograf, cel mai cunoscut şi excentric reprezentant al curentului suprarealist în artă. Dali este considerat, alături de Picasso şi Matisse, unul dintre cei trei cei mai importanţi pictori ai secolului al XX-lea.

Personalitate unică, Salvador Dalí a lăsat posterităţii peste 1500 de picturi remarcabile, ilustraţii de cărţi, decoruri şi costume de teatru, desene, zeci de sculpturi şi multe alte proiecte, inclusiv un film scurt de animaţie realizat pentru cei de la Disney.

Toate picturile sale în ulei reprezentau colaje de imagini din visele lui, cu personaje stranii și halucinante.

23 aprilie – William Shakespeare

William Shakespeare, dramaturg și poet englez, considerat cel mai mare scriitor al literaturii de limba engleză, s-a născut probabil la 23 aprilie 1564.  Printre operele semnificative se numără comediile „Visul unei nopți de vară”, „Îmblânzirea scorpiei”, „Doi gentlemeni din Verona”, tragediile „Romeo și Julieta”, „Hamlet”, „Macbeth”, piesele istorice și „Sonetele”. Piesele lui de teatru au fost traduse în aproape fiecare limbă vorbită. A murit la 23 aprilie 1616.

Shakespeare a creat lumea în șapte zile.

În prima zi a făcut cerul, munții și prăpăstiile sufletești
În ziua a doua a făcut râurile, mările, oceanele
Și celelalte sentimente –
Și le-a dat lui Hamlet, lui Iulius Caesar,
lui Antoniu, Cleopatrei și Ofeliei,
Lui Othelo și altora, Să le stăpânească, ei și urmașii lor,
În vecii vecilor. (…)

(Marin Sorescu, Shakespeare)

16 aprilie – Charlie Chaplin – simbol al filmului mut

  • La 16 aprilie 1889 s-a născut Charlie Chaplin, actor, regizor şi compozitor englez, simbol al filmului mut şi primul mare star al Hollywoodului. Filmele sale s-au identificat practic cu epoca remarcabilă a filmului mut, iar la sfârşitul anilor 1920, când a apărut filmul sonor, Chaplin a refuzat să producă sau să joace în filme „vorbite”.

27 martie – Ziua Mondială a Teatrului

La 27 martie, începând cu anul 1961, artiştii din lumea întreagă celebrează Ziua Mondială a Teatrului. Sărbătoarea este un moment de recunoaștere a forţei de comunicare pe care o are teatrul, dincolo de toate frontierele geografice sau culturale, lingvistice, religioase sau politice.

Pentru azi, pentru mâine, vorbim despre artă, despre talent, despre acea emoție pozitivă care este de fapt singura care contează. Spunea Brâncuși că oamenii nu merg mai departe pentru că îi împiedică nevoia de securitate care taie aripile aventurii și care ferecă spiritul în închisoarea conformismului. De aceea acum vorbim despre Daniel. A făcut parte dintr-o trupă de teatru, a simțit bucuria aplauzelor, a luat premii. Dar activitatea artistica se putea termina odată cu terminarea școlii…

Acum lucrează într-o tipografie și face parte din trupa Sileant theatre pe care o îndrumăm. Ne dorim ca bucuria și talentul să-l facă mai puternic în fața încercărilor vieții

19 februarie – Ziua Brâncuși

Luna aceasta este sub semnul lui Brâncuși.
O mărturisire făcută în 1939, despre rolul artei. Un crez artistic interpretat în limba semnelor de

Dena Andreea, cel mai nou membru al echipei noastre. O tânără deficientă de auz care ne va fi alături astfel încât mesajul să poată ajunge și la cei ce nu aud. Pentru că ”arta trebuie să apropie”